PayAnalytics, leverantör av det marknadsledande systemet för rättvisa löner, har tagit fram en överskådlig och lättfattlig beskrivning av vad EU-direktivet om transparens i lönesättningen betyder.
PayAnalytics följer utvecklingen av lagstiftningen på området i alla delar världen och intar en aktiv roll i debatten om jämställda löner. De har följt framväxten av EU-direktivet och har goda insikter om vad det innebär. Insikter som du nu kan få ta del av i en pedagogisk sammanfattning.
E-boken ger dig en god förståelse för vilka förändringar som kommer att krävas och hur du kan förbereda dig.
Allecti HR har översatt och anpassat e-boken till den svenska marknaden.
*Genom att lämna mina uppgifter godkänner jag att Allecti HR kontaktar mig med information om sin verksamhet och sina tjänster. Uppgifterna sprids inte till tredje part och kan på begäran raderas.
Den här guiden tar dig igenom alla moment i en lönekartläggning från ax till limpa. Vi beskriver de vanligaste problemen och ger dig tips om hur du kan lösa dem. Du får veta vad lagen säger, men också vilka de vanligaste missförstånden är och var de största tidstjuvarna finns. Vare sig du vill bli en bättre lönekartläggare själv eller vässa din kompetens som beställare av tjänster inom lönekartläggning, är det här guiden för dig.
1. Har ni en tydlig befattningsstruktur som täcker alla befattningar?
2. Har ni uttalade lönespann för befattningar och/eller kategorier av befattningar?
3. Är det tydligt hur stor del av lönen som bestäms av kraven i befattningen och hur stor del som bestäms av prestation?
4. Har ni en uppdaterad arbetsvärdering av era befattningar?
5. Genomför och dokumenterar ni årliga lönekartläggningar?
Frågorna i snabbtestet är tänkta att ge en överblick. De utgör inte någon komplett checklista och speglar endast delar av direktivet.